2012. november 22., csütörtök

Kacsazsíros, -tepertős pogácsa



Az ilyen szürke, hideg, nyirkos őszi időben nincs is jobb dolog, mint frissen sült pogácsával kényeztetni a családot - és "beillatosítani" vele az egész lakást :-)

A tepertőt igazán megéri otthon elkészíteni hozzá. Vegyünk egy kg bőrös hájat, alaposan tisztítsuk meg a tollmaradékoktól, tokoktól, majd vágjuk kis falatokra. Tegyük lábasba, fedjük le, és takaréklángon hagyjuk, hogy szép lassan kiolvadjon a zsír. Nem kell mellette állni, nem kell kevergetni. Ha a forró zsírban a hájdarabok ropogós pirosra sültek, el is készült. A tepertőt szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, a zsírt tárolóedénybe szűrjük.

1 kg hájból kb. 20-25 dkg friss tepertő és kb. 7 dl zsír lesz!

A pogácsa pedig foszlós, leveles, ízes. Abbahagyhatatlan.






Kacsazsíros, -tepertős pogácsa


Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:

  • 3 dl tej
  • 8-10 dkg kacsazsír
  • 12,5 dkg darált kacsatepertő
  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan...)



A tetejére:

  • 1 tojás
  • tetszés szerinti magvak, nálam most tökmag



A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Dagasztás közben nézzünk rá, a tészta állagát nagyban befolyásolja a tepertő zsírtartalma! Ha lágy, és farkincája van, apránként adagoljunk hozzá lisztet, ha viszont kemény, nem akar összeállni, tegyünk hozzá kevés tejet.

Kelesztés után lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük felvert tojással, majd hajtogatjuk: a felső harmadot be középre, rá az alsó harmadnyi tésztát, majd a bal harmadot középre, végül a jobb harmadot is középre. 

Dundi tésztacsomagot kapunk, amit pihentetés nélkül újból kinyújtunk fél cm vastagságúra, újból megkenjük felvert tojással, és megismételjük a hajtogatást. A tojásos kenés meg fogja akadályozni, hogy sülés közben szétcsússzanak a tésztalapok, a pogácsa szépen megtartja formáját.

A kétszer hajtogatott tésztát pihentetés nélkül kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső tésztadarabokat óvatosan újra összegyúrjuk, majd azt is kiszaggatjuk, de törekedjünk a minél kevesebb "szabáshulladékra".

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a pogácsákat, tetejüket lekenjük felvert tojással, és kirakosgatjuk tökmaggal, illetve egyszerűen megszórjuk valami olajos maggal.

Langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában pikszis víz!) 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.


3 megjegyzés:

  1. Annyiféle pogácsát szeretek (burgonyás, sörös, sima, sajtos, hagymás...), de ez a kacsazsíros-kacsatepertős változat fogja elvinni a pálmát! Ez tuti!...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet az íze, a család apraja-nagyja szereti az ilyen fini pogácsákat! :) Helyes a díszítés is a tetején! :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen szépen néz ki! És külön köszönet a háj-zsír-tepertő adatokért. Fogalmam sem volt, 1 kg háj miből mennyit ad. Azt tudom, hogy kacsasütéskor egy pecsenyekacsa képes nekem 7-8 dl zsírt kiizzadni magából. No veszek is hájat és sütögetünk. Mert a pogácsa nálunk is irtó gyorsan elfogy. :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.